fbpx

Ik dronk 30 dagen geen koffie, douchte een maand lang koud af en nu eet ik een maand geen suiker. 

Waarom doe ik dat? Waarom onthoud ik me van dingen die ik zo lekker vind? Waarom doe ik dingen die niet perse makkelijk zijn?

Om te leren, te groeien en zo richting te geven aan mijn leven. Leren wat voor mij werkt en te stoppen met dingen doen omdat iedereen dat doet.

Omdat het zo hoort.

Het experiment met de koffie in november leerde me dat energie uit mezelf komt. En dat het voor mij fijn is om vrij te zijn van gewoontes. Vandaar dat het afgelopen Kerstdiner ook de laatste was. Sommige gewoontes werken gewoon niet voor mij. 

Koud afdouchen leerde me dat moeilijke dingen voor groei zorgt. De thermostaat koud draaien is namelijk niet makkelijk. Iedere keer kwam er een stemmetje dat zei: “Vandaag hoeft ‘t niet ,Marc.”

Juist dan.

Resultaat? Winnen van het stemmetje in m’n hoofd. Iedere ochtend. Zelf kiezen. Vrijheid. 

Deze experimenten geven me richting. Sommige gewoontes blijven. worden onderdeel van mijn dagelijkse routines. Andere zal ik weer loslaten, of deels adopteren. Dit zorgt voor persoonlijke groei. Groeien naar een betere versie van wat ik al ben en groeien naar wie ik werkelijk ben.

Met deze experimenten bepaal ik koers. Ik zit achter het stuur.

En wat is makkelijker sturen? Wanneer je stilstaat of wanneer je in beweging bent? Zelfs wanneer je al stapvoets rolt, is het makkelijker om bij te sturen. Denk maar aan het parkeren van je auto.

Daarom ook deze experimenten. Om in beweging te komen, te observeren, bij te sturen en te groeien.

Kiezen voor een ding in zo’n maand geeft ook eens rust in m’n hoofd. Ik hoef alleen maar aan die ene gewoonte te denken. Uitvoeren en observeren wat het met me doet.

Experimenteren richting meer gezondheid, vrijheid, liefde, whatever jij naar op zoek bent in jouw leven. Waarvan wil jij meer in je leven? Wat zou je kunnen helpen dit te krijgen? Waar ga jij dit jaar mee experimenteren?